27 Ocak 2012 Cuma

KARAKÖY BÖREĞİ

Özellikle İstanbul’ a gittiğimizde bayılarak yediğimiz Karaköy böreğini denemek uzun süredir aklımdaydı. Yemek bloglarına baktığımda bu böreğin sadece baklava yufkasıyla yapıldığını gördüm ama bu yöntemi çok sevmedim. En iyi lezzeti yakalamak için ne yapabilirim diye düşünürken, aklıma baklava yufkasıyla böreklik yufkayı birlikte kullanmak geldi. Sonuç düşündüğümden de güzel oldu.
Böreği yaparken pişirme süresine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü baklava yufkaları çok çabuk kızarıyor. Bu yüzden sürekli fırını kontrol ederek pişirmekte fayda var. Bu durum size zahmetli gelmesin, böreklerin tadı bu zahmete girmeye değer…
Malzemeler:
15 adet baklava yufkası
4 tane böreklik yufka
200 gr tereyağ veya margarin(ben tereyağ kullandım.)
Yarım su bardağı sıvı yağ
400 gr kıyma
1 adet büyük boy soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su

 Yapılışı:
1. İç harcı için, soğanlar zar büyüklüğünde doğranır, 2 yemek kaşığı sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleşince kıyma ilave edilir ve iyice kavrulduktan sonra tuzu ile baharatları eklenerek ateşten alınır, soğumaya bırakılır. 


2. Diğer tarafta tereyağ/margarin eritilir eriyince içerisine kalan sıvı yağ eklenir ve ateşten alınır. 


3. Yağ ılınınca, iki adet baklava yufkası tezgaha serilir. Üzerine yağlı karşımdan 1-2 yemek kaşığı dökülür(yağı dökerken tek bir bölgeye dökmeyip, yufkalar üzerinde gezdirmek gerekiyor. Özellikle kenarlarını kuru kalırsa bükerken çok zorluk çıkarabilir).


4. Daha sonra böreklik yufkalar baklava yufkası büyüklüğünde kesilir ve aralarına 1-2 yemek kaşığı yağ koyularak iki kat serilir. 


5.Son kata bir kat baklava yufkası serildikten sonra üzerine kıymalı içten serpilerek rulo yapılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Bu şekilde beş adet börek yapılarak fırın tepsisine dizilir. 


6. Böreklerin üzerine yumurta sarısı ve su karışımı sürülerek 200 derecede 30-35 dakika pişirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder