31 Ocak 2012 Salı

KİREMİTTE MANTARLI KÖFTE


Toprak kaplarda pişen her şey bence daha bir lezzetli oluyor. Bu kaplar sanki içinde bulunan yiyeceklere kendi ruhunu da katıyor ve yemeklerin tadını doyumsuz hale getiriyor. Geçenlerde canım güveçte pişmiş bir şey yemek istedi. Ne olabilir diye düşünürken, gözüm dolaptaki mantarlara ilişti ve bu yemek ortaya çıktı. Hazırlaması oldukça kısa sürdü. Misafirleriniz için de hazırlayabileceğiniz, hoş ve gösterişli bir sunum olarak aklınızda bulunsun...
Malzemeler:
400 gr mantar
1 büyük boy halka şeklinde doğranmış soğan
2 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
2 adet büyük boy domates(kış aylarında olduğumuz için ben 1,5 su bardağı konserve doğranmış domates kullandım)
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Köftesi İçin:
400 gr kıyma
1 yumurta
1 büyük boy rendelenmiş soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
Tuz, karabiber, pul biberi
Yapılışı:
1.  Köfte malzemelerinin tamamı karıştırılır. Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Izgara köfte şekli verilir.
2. Diğer tarafta güveç kabına sırasıyla soğanlar, biberler, sarımsaklar ve irice doğranmış mantarlar yerleştirilir.
3. Yerleştirilen malzemelerin üstüne hazırlanan köfteler dizilir.
4.  Domatesler robot yardımıyla püre haline getirilip içerisine tuz ve zeytinyağı eklenir. Hazırlanan sos köftelerin üzerine gezdirilir. Son olarak tereyağı fındık büyüklüğünde parçalar halinde güvecin üzerine yayılır.
5. Güvecin ağzı alüminyum folyoyla kaplanır. Önceden 210 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
NOT: İlk 30 dakika folyoyla pişirdim, daha sonra folyoyu kaldırıp üzeri açık şekilde pişirmeye devam ettim. Benim hazırladığım güvecin yüksekliği 5cm, çapı da yaklaşık 40cmdi.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder