28 Şubat 2012 Salı

PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Helva  un, şeker, yağdan ibaret denilse de en bilinen un helvasının bile her yöreye, her zevke göre kaç kaç çeşidi, yapılış şekli var. Unsuz  peynir helvası, peynirli un helvası , susuz un helvası…     Bugün benim için yeni olan belki sizlerin çok iyi bildiğiniz “peynirli irmik helvası”nı yazdım. Benim için susuz un helvasından (katı helvadan) sonra ikinci sırada geliyor. İlk fırsatta favorimi de sizlerle paylaşacağım.
Malzemeleri:
0,75 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
500 gr. tuzsuz taze peynir
Yapılışı:
Zeytinyağında irmik pembeleşene (bulgur bulgur olana) kadar kavrulur. Kaynamış su ile süt karışımında şeker eritilir ve kavrulan irmiğe ilave edilir. İrmik hemen tüm suyu çekecektir ocağın altı kısılır ve ufalanmış peynir ilave edilir. Peynir erimeye başlayınca ocağın altı tamamen kapatılır. Peynirin tamamen erimesi ve irmiğe iyicene karışmasıyla birlikte helva servis tabağına alınır. Üzerine artık ne isterseniz ceviz, fıstık veya tarçın serpilir, tabi sade olarak da yenilebilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder