1 Mart 2012 Perşembe

AB-I HAYAT ŞURUBU



"Ab-ı hayatın çeşmesi aşıkların visalidir
Sohbeti aşk ile eder, susamışları yakmaya "
               Yunus Emre





Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra müze binalarının mimarisi ve muhteşem güzellikteki bahçesi ile tarihsel ve doğal öneme sahiptir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şarklar Müzesi ile birlikte bunlardan üçüncüsü olan Çinili Köşk’te sergilenmekte olan Ab-ı Hayat Çeşmesi, III.Murat zamanında, selsebil şeklinde bir çeşmeye dönüştürülmüştür. Ayna taşındaki bitkisel motiflerin ortasında tavus kuşu figürü bulunmaktadır. Süslemelerde kalem işi tekniği ile altın yaldız kullanılmıştır.   Yan duvarlarında hatla yazılmış olan on iki beyitlik iki mermer kitabeden, çeşmenin Hicri 999 (Miladi 1590) tarihinde yapıldığı ve Çinili Köşk’e o yıllarda “Sırça Saray” denildiği anlaşılmaktadır. Çeşmenin karşısındaki nişe ise 2004 yılında başlayan son düzenlemelerde, Osman Hamdi Bey’in yaptığı, 1904 tarihli “Ab-ı Hayat Çeşmesi” adını taşıyan yağlıboya tablonun bir kopyası konulmuştur. Bu tabloyu Osman Hamdi Bey, çeşmenin yanında durarak çektirdiği fotoğrafından yapmıştır.
Bu adı telaffuz edince yukarıdaki bilgileri ve resimleri sizlerle paylaşmadan edemedim. Tarifimize gelecek olursak, eşimin muhteşem buluşlarından bir yenisi bu. Bu adı da kendi verdi içeceğine! Mutfağa pek girmez girince de böyle kendine özgü, en doğalından şeyler yapar bizlere. İtiraf ediyorum yaparken “ay bu nasıl bir şey olur ki” diye geçirdim içimden ama içince fikrim tamamen değişti, şiddetle tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
12 adet kuru kayısı
6 adet kuru incir
1 avuç kuru üzüm
1 portakal
3 adet karanfil
1 su bardağı toz şeker
2 litre su
Yapılışı:
Kayısı ve incirlerküp küp doğranır. Portakalların her bir dilimi ikiye bölünür. Şeker hariç tüm malzemeler iki litre suyun içerisinde kaynatılır. Kaynamaya başlayınca şeker ilave edilir. Malzemeler püre haline getirilebilecek kadar pişirilir. Karanfiller çıkarıldıktan sonra blender dan geçirilir. Ilınınca bir sürahiye boşaltılan şurubumuz meyve konsantresi halinde olacaktır. Yarı yarıya sulandırılarak içilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder