29 Mart 2012 Perşembe

ELMALI TURTA


Klasik ama bir o kadar da güzel bir tarif. Tam buğday unuyla denedim bu kez. Oldukça doyurucu ve lezzetli oldu. Diyette olanlar için de iyi bir tatlı(kaçamakJ) seçeneği olabilir. Kalorisi diğer tatlılara göre oldukça düşük. Kalorisini arttırmak isteyenler dondurmayla yiyebilirlerJ
MALZEMELER
Hamur İçin:
125 gr  tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
3 yemek kaşığı yoğurt
½ çay bardağı süt
3 Çorba kaşığı pudra şekeri
3-3,5 su bardağı tam buğday unu
 1 paket kabartma tozu
 İç Harcı  İçin:
3 adet büyük boy elma(rendelenmiş)
3 Çorba yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın ve 2 adet çubuk tarçın
½  su bardağı ceviz içi(irice kıyılmış)


1. İç harç malzemeleri teflon bir tavaya alınır, kısık ateşte ağır ağır pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca içerisinden çubuk tarçınlar çıkarılır.
2. Oda sıcaklığındaki tereyağını derin bir kaba alın. Üzerine yoğurt, süt ve pudra şekerini ekleyin ve krema haline gelene kadar elinizle karıştırın.
3. Unu yavaş yavaş karışıma ekleyin ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek yoğurun.(Unun tamamını bir defada eklerseniz sert bir kıvam elde edebilirsiniz.)
4. Hamurdan orta boy elma büyüklüğünde bir parça ayırın, buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyun, rendelenecek sertliğe gelinceye kadar en az yarım saat buzlukta bekletin. Kalan hamurun üzerine örtün ve oda sıcaklığında bekletin.
5. Buzlukta bekletilen hamur parçası sert hale gelince tart kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın (Ben borcam kullandım) oda sıcaklığında bekleyen hamuru yağlı kağıt üzerinde, merdane yardımıyla kalıbınızın tabanından biraz büyük olacak şekilde açın. Hamuru kalıba alın ve ellerinizle dışa doğru iterek, kalıbın  kenarlarını eşit ölçüde hamurla kaplayın.
6.  Soğuyan elmalı harcı kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerine eşit şekilde yayın, buzlukta bekleyen hamuru çıkartın ve rendenin büyük tarafıyla elmalı harcın üzerine eşit şekilde hızlıca rendeleyin(Bu işlemi hızlı yapmak çok önemli. Aksi halde hamurlar yapışıyor.)
7. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına koyun ve üzeri sertleşinceye kadar pişirin. Soğuyunca üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.
NOT: Toz tarçın iç harcın rengini çok koyulaştırıyor. Harcın altın rengini koruması için toz tarçını az kullanıp, çubuk tarçın da ilave ediyorum. Harç soğuyunca da çubuk tarçını çıkarıyorum. Böylece hem tarçın aroması harçta yoğun bir şekilde hissediliyor hem de harcın rengi koyulaşmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder