13 Eylül 2012 Perşembe

HARPUT KÖFTESİ



Yayını gecikmiş bir tarif bu. Menekşelerden de anlaşılacağı üzere baharın ilk günlerinde yapılmıştı. İnsan o günlerde hep çiçeklerle yaşamak istiyor, sonra yaz geliyor “sıcak çok sıcak” deniyo.. Hava soğumaya yüz tutunca “amanın yaz gidiyo” oluyor. Sonra da birde bakıyoruz kar kapıda, küçük bir mevsimler geçişi oldu ama fark etmeden geçen mevsimlere bir farkındalık katasım geldi. “Amanın havalar soğuyor” demeyin bu haftasonundan tezi yok güneşi sonuna kadar kullanın. 
Bu adı büyük olasılıkla duymuşsunuzdur. “Harput”, Elazığ’ın eski yerleşim yeri olup, şimdilerde türbeleri, buzluk mağarası, eski evleri, müzesi, parkları, bahçeleri ve özellikle kebabıyla ünlü şehrin merkezine çok yakın turistlik bir belde. Elazığ’a gidenin zaten ilk uğrak yerlerinden bir olan Harput, aynı zamanda çevre illere gelenlerinde görmeden gitmediği bir yer.
Harput Köftesi de adını bu yerden almış meşhur bir Elazığ yemeği, gelince yemeden, yiyince yapılışını öğrenmeden yapamayacaksınız. Öncesinde tarif benden size hediye!


MALZEMELER:
2 su bardağı köftelik ince bulgur
500 gr. az yağlı dana kıyma
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı kuru reyhan
Tuz  
Kırmızıbiber
Karabiber
  
SOSU İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 su bardağı su

YAPILIŞI:
1.Soğanlar ve maydanozu temizleyip kıyıp, bu iki malzemeyi birlikte çukur bir kaba alın. Kırmızıbiber, reyhan, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle ovun. Kıymayı soğanlı karışıma azar azar ilave edip yoğurun.
2.Bulguru ekleyip 8-10 dakika daha yoğurun. Kıvam için ½ çay bardağı suyu azar azar ilave edebilirsiniz. Köfte harcından cevizden biraz küçük büyüklükte parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak şekil verin (şekil verirken de yapışmaması için elinizi suyla ıslatabilirsiniz). Her köftenin ortasını parmağınızın ucuyla bastırarak ortasını hafif çukurlaştırın (resimdeki köfteler biraz acele yapıldığından şekil vermenin ikinci aşaması olan çukurlaştırma işlemi yapılmamıştır bilginize)
3.Sos için, tereyağını tencerede eritin. Domates ve biber salçalarını ekleyin. 1-2 dakika kavurup suyu ilave edin. Su kaynayınca köfteleri yavaş yavaş ilave edin. 15 dakika kadar pişirin.  Suyuyla birlikte servis tabaklarına alın.
NOT: Bu köftenin en önemli özelliği yoğrulma aşamasın iyi yapılması, yoksa suda pişerken dağılabilir. Bunun için bulgur kıymaya iyicene yedirilmeli, tane tane kalmamalı, biraz bilek gücü istiyor yani.
Bir hatırlatma daha eğer köfteler ertesi güne kalırsa buzdolabında saklarken suyunu süzüp köfte ve suyu ayrı bir şekilde buzdolabına koyun yoksa suda bekleyen köfteler dağılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder