19 Kasım 2012 Pazartesi

AYVA REÇELİ


Ayvalar çıktı yani kış geldi. Büyüklerimiz ayvanın çok olduğu kışın çok sert geçeceğini söylerler. Bu sene de ayvanın bol olduğu söyleniyor yani soğuk bir kış bizi bekliyor.Amanım yollarda kalmasak yine bari bu sene..
Reçel hakkında pek bir şey söylemeyeceğim resimde kendini gösteriyor J
Malzemeler:
3 adet orta boy ayva
6 kahve fincanı toz şeker
3 adet karanfil
Bolca ayva çekirdeği
Yapılışı:
1.Ayvalar soyulup küçük küpler veya üçgen piramitler halinde doğranır.
2. Tencereye yerleştirilen ayvaların üzerine şeker ve ayva çekirdekleri (reçelin rengini buna borçluyuz)   ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak bir gece bekletir. Sulanan ayvalar ocağa konarak kaynamaya bırakılır (benim ayvalarım sulu olduğu için gayet güzel sulanmıştı). Kaynamaya başlayınca karanfiller eklenir ve reçel kıvamına gelmeye az kala ocağın altı kapatılır.
Not: Ayva reçeli kaldıkça diğer reçellere göre daha fazla katılaşan ( ayvanın kendi aromasından dolayı ) bir reçel olduğundan kalınca epey katılaşıyor bu yüzden diğer reçellere göre erken kapatılır.
Güneşte bekletmeye gerek kalmadan soğuyunca yenilebilir.
Resimde de gördüğünüz gibi rengini versin diye ilave ettiğim çekirdekleri sonrasında da çıkarmadım hoşuma gitti bu halsiyle siz isterseniz çıkarabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder