23 Mayıs 2013 Perşembe

TAZE TARHANA AŞI


Bu özlediğim lezzeti uzun zamandan sonra tekrardan tattığım için kime teşekkür etsem bilemedim.
Ağınlı olduğundan bu lezzeti bilen ve ev halkına da tanıtan kayınpederime mi, mutfağın asıl sahibi olan kayınvalideme mi, karıştırma aşamasına emeği geçen Duygucuğuma mı yoksa taaa İstanbullardan günler öncesinden sipariş veren Onurcuğa mı J
Yapımda ve sunumda emeği geçen herkesin ellerine sağlık!
Elazığ il sınırlarında dahi herkesin bilmeyeceği sadece Ağın yöresinin insanının bildiği bu lezzetti ben çok ama çok seviyorum, ilk üçümde diyebilirim.
Yemeğimizin asıl malzemesi olan şimdi aşağıda tarifini vereceğim bu harç, sonbaharda evlerin teraslarına, damlarına serilen büyük sofra bezlerinde yemek kaşığı ile top top dökülerek kurutulur ve kış ayları için enfes dövmeli tarhana çorbasının ham maddesini oluşturur.
Bizde taze iken bundan başkaca bir yemek yaparız. İşte buda “taze tarhana aşı”dır.
Malzemeler:
 1 su bardağı dövme
4 su bardağı ayran (bulunabilirse yayık ayranı)
2 adet çarliston biber
3 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
Pul biberli kızdırılmış tereyağı
Yapılışı:
1.Geceden ıslatılan dövme tencereye alınır ve ayran ile birlikte sürekli karıştırmak suretiyle kaynatılır.
2.Kaynadıktan sonrada kısık ateşte arada karıştırılarak döve tam olarak pişene kadar kaynatılır.
3.Piştikten sonra soğutulur ve dinlendirilir.
4.Sonrasında dolapta saklanan bu harç yenileceği zaman servise sıcak olarak  hazırlanır.
5.Servis için:
Çarliston biberler renkleri ve diriliklerini kaybetmeyecek şekilde tereyağında kavrulur. Tarhana eklenir ve eritilmiş tereyağında kavrulur. İstenirse bibersiz olarak sade de yapılabilir.
Sonrasında servis tabağına alınır ve üzerine pul biberli kızdırılmış tereyağı gezdirilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder