11 Nisan 2014 Cuma

LİMON KREMALI MİNİ PASTA




Geçen haftalarda hazırladığım bir dost sofrasındaki tarifleri paylaşamaya devam ediyorum. Bu arada tarifleri paylaşıyorum ama mönüyü yazmadığımı fark ettimJ Mönüdekiler işte bunlar








Çıtır Sosyete Mantısı, susamlı kıvrık çubuklar, kremalı kumpir, Antep usulü sarımsaklı kuru dolma, narlı ıspanak salatası, biscotti, limon kremalı mini pasta, tahinli kemal paşa tatlısı


 
Limon kremalı mini pastacıklar dokuzuncubulutta gördüğüm ve denemek istediğim bir tarifti. Daha doğrusu pastadan çok limon kremasını denemek istiyordum. Deneyimlerim sonucundaki düşüncelerim ise şöyle:

Birincisi, evet gerçekten güzel bir tarif. Limon kreması evde hazır bulundurulup her şeye sürülesi güzellikte bir krema. Ama krema sözü insanı yanıltmamalı. Çünkü kıvamı krema gibi değil. Biraz erimiş dondurma kıvamına benziyor. İçerisinde bol miktarda tereyağı olduğu için çok fazla oynamaya gelmiyor ve eriyor. Ben bunu bilmediğimden krema pompasıyla sıkayım pastalar daha güzel olsun dedim ama krema pompasının hareketi bile hemen kremayı eritti. Bu da istediğim kadar güzel bir görüntü elde edemememe sebep oldu. Bu kremayı yapmak ve kullanmak isteyeniniz olursa krema pompası kullanmasın. Kaşıkla ve seri olarak işini halletsin ve işlemden sonra oda sıcaklığında değil dolapta bekletsin.

İkincisi, limon kreması çok lezzetli bir krema. Hazırlandıktan sonra da 2-4 hafta arasında buzdolabında bekleyebiliyor. Bu özelliğiyle yapılıp bekletilesi ve misafire şipşak pasta hazırlanabilitesi var. Ben kalan kremayı böyle değerlendirdim. Pratik Limonlu Pasta yaptım. Bu tarifi de ilerleyen günlerde sizinle paylaşacağım.

Üçüncüsü, pastanın keki, yaparken benim sabrımı zorladı. Ki kolay kolay pasta konusunda sabrı zorlanan biri değilimdir. Ama vanilyalı şeker yap, çikolatayı erit derken bayağı zaman aldı. Hazırlama aşamasında bu kadar emeğe değecek mi keşke normal bi kek yapsaydım dedim. Ama sonuç olarak yumuşacık bir kek oldu. Limon kremasıyla muhteşem ikili oldular. Bir daha yapar mıyım emin değilim. Ben muhtemelen limon kremasını büyük pastalarda, tartlarda kullanarak yoluma devam ederim.

Bu kadar yorumdan sonra artık tarife geçebilirimJ

LİMON  KREMASI(LİMON LORU)

MALZEMELER:

4 iri limon

4 yumurta (tamamı)

2 su bardağı tozşeker

2 yemek kaşığı nişaşta

250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)





YAPILIŞI:

1.Limonların kabuklarını rendeleyin (çok ince rendelenmiş olmalı), ardından sularını sıkın.

2.Büyük bir sos tenceresine, yumurtaları koyun bir çırpıcı ile hafifçe çırpın. Ardından tereyağı hariç bütün malzemeleri sırasıyla içine atın, limon kabuklarını da ekleyerek karıştırın ve ocağın altını yakın (orta ateşte).

3.Karıştırarak pişirin, göz göz olmaya başlayınca  içine tereyağını ekleyin. Tereyağı eridikten sonra altını kapatın ve 2 dakika kadar daha çırparak karıştırın.

4.Ateşten alır almaz, cam bir kavanoza boşaltın, kapağını kapatın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında saklayın. Bu şekilde buzdolabında 2-4 hafta arası saklanabilir.

LİMON KREMALI MİNİ PASTA

MALZEMELER:

250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)

2 bardak vanilyalı toz şeker

5 adet yumurta

3 bardak elenmiş un

1 su bardağı süt

2 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

100 gram bitter çikolata

2-3 çorba kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı vanilya esansı veya ¼ vanilya çubuğu

YAPILIŞI:

1.Bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu iyice karıştırın ve bekletin.

2.Çikolatayı benmari usulü eritin ve bekletin.

3.Tereyağını mikserde krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Toz şekeri ilave edip kabarık yumuşak bir doku elde edene kadar karıştırmaya devam edin. (Hafif, kabarık ve yumuşacık kekler elde etmek için bu aşama çok önemli.)

4.Ardından teker teker yumurtaları ve eritilmiş çikolatayı ekleyin.

5.Unlu karışımı ve sütü biraz unlu karışım, biraz su olarak yağlı karışıma yavaş yavaş ekleyin. Son olarak vanilya esansını (vanilyalı şeker kullandıysanız, eklemeyin) ekleyin.

6.İçine kağıt kalıplar koyduğunuz muffin tepsisine, veya muffin kaplarına her bir kalıbın üçte ikisini dolduracak şekilde hamuru eşit olarak paylaştırın. 160 derecede 20-25 dakika pişirin.

7.Fırından çıkan kekleri tel ızgara üzerinde iyice soğutun.

8.Soğumuş ve kağıtları çıkarılmış kekleri ortadan ikiye bölün ve alt yarısına bolca soğuk limon kreması sürün ve diğer parçayı üstüne fazla bastırmadan yerleştirin. Üzerini nane, bir parça limon kabuğu şekerlemesi ya da ince bir dilim limon kabuğu ile süsleyin. Hazırladınız kekleri buzdolabında soğutun ve soğuk olarak servis edin. 

NOT: Vanilyalı toz şeker yerine toz şeker kullanıp vanilya ölçüsünü de biraz arttırabilirsiniz.

Vanilyalı toz şeker  için üç kilogram toz şeker ve üç adet vanilya çubuğuna ihtiyacınız var. Vanilya çubukların 10 santimden büyük, hafif yumuşak ve açılmamış paketlerde olmasına dikkat edilmeli.

Yapılışı:

1.Mutfak robotuna yarım kilo kadar toz şekeri koyun. Vanilya çubuklarını uzunlamasına ortadan ikiye ayırın ve içindeki tanecikleri bir bıçak ucu ile sıyırıp toz şekere ekleyin. Kabuklarını ise küçük parçalara ayırıp içine atın. Kalan şekeri azar azar ilave ederek vanilyaların kum gibi parçalanıp, şekere karışmasını sağlayın.

2.Vanilya ve şekeri iyice karıştırdıktan sonra ince delikli bir elekten geçirip kalan kalın parçaları ayırıp, şekerle birlikte robotta tekrar çekin. Vanilyalı şekeriniz artık kullanılmaya hazır hale gelmiştir. Hazırladığınız vanilyalı şeker, cam kavanozlarda uzun süre saklanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder